Historie t.o.v. landschappelijke notitie

De historie t.o.v. de landschappelijke notitie (behorende bij de ruimtelijke onderbouwing).

Deze notitie lezende mag men concluderen dat er in het geheel geen rekening wordt gehouden met de historische waarden van het landschap. Zoals eerder genoemd zijn de gebogen lijnen van de stuwwallen in combinatie met de rechtlijnige zeekleipolders de van oudsher fysieke dragers van dit landschap.

Er wordt steeds gesproken over landschappelijke inpassing.

Vraag: Wat zijn echter de beoordelingscriteria waaraan deze inpassing aan moet voldoen? Deze criteria worden nergens benoemd zodat men (gemeenteraad) deze dus ook niet kan beoordelen.

Historisch gegroeide landschapsstructuur:

Volgens de Landschappelijke inpassingsnotitie ʺligt de projectlocatie voor de zonneweide op de overgang tussen de kern van Finsterwolde, de Dollardrand en het landschap dat aangeduid is al Wiede Leegte met een open karakter. Het landschap van de Wiede Leegte vertelt het verhaal van de inpoldering waarmee de mens de Dollard heeft teruggebracht tot zijn huidige omvang. Eeuwen lang is hier strijd gevoerd tegen het water. Het aanleggen van dijken en inpoldering heeft geleid tot het landschap zoals het vandaag de dag ervaren wordtʺ.

Opmerking ZUN: De Wiede Leegte verteld niet het verhaal van de inpolderingen, maar verteld het verhaal van de rand tot hoever de inbraak kwam. Hierdoor ontstonden hoogteverschillen. Voor de dollardinbraken waren er kerkdorpen, kloosters. Voormalige dorpslinten lagen meer richting de Dollard.

Klik op onderstaande foto's om deze te vergroten 


De overgang waarover wordt gesproken is veel complexer dan in de Landschappelijke Notitie beschreven, namelijk;

-De bodem is lemig, verweerd keileem (zand) t.o.v. zeeklei
-Hoog (stuwwal!) pleistocene ruggen tov de eerste dijken deels op ondergrond
-Dorpen die gebruik maakten van een pleistocene rug lagen eerst noordelijker
-Door zee inbraken (Dollard) werd land geoccupeerd waardoor er kwelderrruggen ontstonden
-Later kwamen op de huidige plekken dijken (Daarna de laantjes richting Noorden,, daarna werd de Siemonsstraat aangelegd en daarna de groensingel).

Het proces in de tijd is dus een heen en weer gaande occupatie d.m.v. bebouwing op de rand van de pleistocene afzetting door Dollardinbraken. Nu is deze rand nog helder. Wil je daar een uitstulping in door een 15 hectare groot industrieel gebied vol met zonnepanelen?

Wat zijn de prioriteiten die zijn of moeten worden gesteld in wat je belangrijk vindt in de landschapsvorming - landschapsidentiteit van een gebied als de Wiede Leegte.


Volgens de Landschappelijke Notitie zijn de kernkwaliteiten van het gebied nabij de projectlocatie:

  • Opstrekkende verkaveling die steeds grootschaliger is geworden. Dit heeft geleidt tot een meer rationeel rechthoekig kavelpatroon.
  • Openheid en overzicht aan de randen en buiten de kern van Finsterwolde.
  • Rechtlijnige wegen en sloten die de hoofdstructuur bepalen en de openheid richting de Dollard accentueren.
  • Landschappelijke beplanting die zich concentreert tegen de dorpskern aan.
  • De realisatie van dijken heeft inpoldering mogelijk gemaakt en deze zijn nog steeds beeldbepalend in het huidige landschap


ZUN is van mening dat:

  • Deze kernkwaliteiten worden "om zeep geholpen" door een puistige uitstulping te maken in de gebogen lijnen van de stuwruggen. Je voegt een overgangsrand toe ipv het contrast te zoeken tussen stuwwal en zeekleipolders.
  • De nieuwe overgang van dicht (dorp) naar open (Wiede Leegte) wordt straks gekenmerkt door een industriële tussenzone; hekken, trafo's, panelen en wat schaamgroen met een doorkijkje.....
  • De visuele en functionele verbinding tussen Finsterwolde met het achterland wordt verzwakt, (dat is zeker geen inpassing)
  • De noordrand van het zonnepark gaat de nieuwe rand van Finsterwolde worden en de slootstructuur wordt de landschappelijke drager van de indeling van de zonnepercelen.

De noordrand wordt een rechte lijn. Deze landschappelijke rechte lijn en is een afzwakking van de gebogen lijnen van de stuwwallen en de daarop inspelende gebogen lijn van de Siemonsstraat.

De volgorde wordt dan dorp, industrieterrein, namaakdijk (schaamgroen), en dan pas de Wiede Leegte. Finsterwolde heeft dan geen enkele potentie meer als mooi, leuk dorp om te wonen. Zeker niet in de Siemonsstraat, Tammingsgalaan, Hoofdweg en Westbaan; daar zal het woongenot drastisch dalen. De woonsituatie vanuit het dorp: het zich op het achterland verminderd en heeft een industriële sfeer en het zicht vanuit het landschap is rafelig en niet meer herkenbaar.

Uit de Landschappelijke Notitie: De percelen zonnekavels zijn geënt op stedenbouwkundige schaal Finsterwolde.

Vraag: Wat is de schaal Finsterwolde? Als je de enorme velden ziet t.o.v. de huizen is hier geen sprake van een zelfde schaalgrootte.


Men zou principieel geen inpassing in dit gebied moeten toepassen omdat dit de helderheid van het beeld van de fysieke dragers, dus de herkenbaarheid van het landschap, verzwakt.

De kenmerken van zeekleipolders is dat deze open, rationeel en rechtlijnig zijn. Beplantingsranden die de kleipolderlijnen volgen, druisen in tegen het belangrijke kenmerk dat de kleipolder open is in contrast met de gebogen stuwwallen. 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin