Streek en omgevingsplan
Toetsing
Verschillende provincies gebruiken de uitgangspunten bij de toetsing van streek- en omgevingsplannen. Sommige provincies hebben inmiddels een eigen cultuurhistorische beleidsnota.
Het Oldambt kenmerkt zich door bebouwingslinten op de hoger gelegen zandruggen. In de dorpskern is sprake van verdichting en daarbuiten zijn er enorme boerderijen te midden van open, uitgestrekte landbouwgronden met boomaccenten. De ontstaansgeschiedenis van het gebied is nog steeds in het landschap zichtbaar. Neem bijvoorbeeld de dijklijnen van de opeenvolgende inpolderingen van de Dollard. De dikke laag vruchtbare zeeklei vormde hier de basis voor de latere economische kracht van het gebied: de graanschuur van Nederland. Dit unieke open landschap wordt nu onder andere bedreigd door een aantal ontwikkelingen waarbij sprake is van verkeerde inpassing, zoals een zonneweide in Finsterwolde.
ZUN Finnewold is van mening dat de inpassing van het zonnepark in het landschap niet zorgvuldig heeft plaatsgevonden. Er wordt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de cultuurhistorische fysieke dragers (de gebogen lijn van stuwruggen ). Als vaker genoemd is ZUN niet tegen zonne energie; iedereen zal bij moeten dragen aan de energietransitie. Wel willen wij voorkomen dat toekomstige ontwikkelingen ten koste gaan van het bijzondere Oost-Groningse landschap.
Het is vreemd dat er steeds meer aandacht en budget voor het landschap komt en iedereen zich zorgen maakt om de verrommeling van onze landelijke omgeving, terwijl er door het college vergevorderde plannen zijn voor de aanleg van een zonnepark, als een lelijke puistige uitstulping aan de rand van Finsterwolde. Hierdoor zal het Oldambt kwaliteiten verliezen die uniek zijn voor Nederland: stilte, weidsheid, grenzeloosheid, grootschalige openheid en duisternis.
Juist dit stukje van Finsterwolde (ten noorden van de HJ Siemonsstraat) is het begin van deze grootschalige openheid.
Uit de omgevingsvisie provincie Groningen 2016-2020:
2 Oldambt
Het deelgebied Oldambt wordt gekenmerkt door een groot contrast tussen de groene organisch gegroeide bebouwingslinten op de hoger gelegen glaciale ruggen en de grootschalige open Dollardpolders met een structuur van opeenvolgende (voormalige) slaperdijken en boerderijreeksen. Waar het open gebied zich met name als landbouwgebied kenmerkt, worden de zandgronden (glaciale ruggen) vooral als aantrekkelijk woongebied ervaren. Winschoten is de centrumplaats van het Oldambt en de tweede koopstad in onze provincie. Een centrumplaats voor Oost-Groningen met een verzorgingsgebied van 80.000 inwoners. Wij werken samen met de gemeente Oldambt aan de versterking van het centrum van Winschoten. In de Dollardpolders is ruimte voor grootschalige landbouw, maar niet voor verdere verdichting van het open landschap. Het waterbeheer is gericht op een optimale inrichting voor de landbouw. De kans op bodemdaling door veenoxidatie kan echter leiden tot noodzakelijke aanpassingen van het waterbeheer. Net als langs de noordkust is de kustverdediging hier van belang. Het gebied heeft te maken met bevolkingsdaling en aardbevingen en daarmee samenhangend spelen er veel vraagstukken op het gebied van leefbaarheid. Er is sprake van veel leegstand en verval van karakteristieke boerderijen. Herbestemming hiervan is een belangrijke opgave. De bebouwingslinten zijn cultuurhistorisch waardevol. Dat biedt kansen voor toerisme en (water)recreatie (Blauwe Passage). Een bijzondere ontwikkeling in dit gebied is Blauwestad. Blauwestad ontwikkelen wij om het gebied vanuit woningbouw, (water)toerisme en bedrijvigheid een impuls te geven. Het Oldambtmeer is het grootste meer van onze provincie en van belang voor de waterrecreatie.